Varukorg

Inga varor i varukorgen

Vad är fiskrom gjort av?

Rom är en typ av mjuka ägg och kan komma från fiskar, groddjur, kräftdjur och vissa kräldjur. Romen från fisk är däremot den vanligaste att konsumera och du har säkert ätit exempelvis kalles kaviar eller löjrom någon gång.

Rom är obefruktade ägg och romkornen är ofta tätt klibbade tillsammans för att spara så mycket plats som möjligt inuti fisken. Rom består till största delen av fett och protein vilket gör det till en mycket näringsrik energikälla. 

En del rom går att äta precis som den är, medan en del behöver förberedas innan den kan ätas. Om rom behandlas på något sätt brukar den kallas för kaviar. Rom som brukas förberedas före konsumtion är exempelvis rom från sik, siklöj, torsk, sill, sjurygg, lax, gädda och regnbåge. Kalles kaviar som vi nämnde tidigare består exempelvis av torskrom. 

Vad är skillnaden på röd och svart rom?

Rom finns även i olika färger och du kan exempelvis köpa både röd och svart rom i butiken, men vad är skillnaden mellan dem?

Skillnaden är att svart rom kommer från fiskar som tillhör familjen Acipenseridae, vilket är olika störar. Medan röd rom vanligtvis kommer från familjen Salmonidae vilket är laxfiskar. Den svarta kaviaren eller romen är i genomsnitt dyrare eftersom stören är rödlistad.

Det är också vanligt att färga rom för att den skall få antingen en svart eller rödorange färg. Det är vanligt att man färgar romen från fiskarten sjurygg, och romen kallas för stenbitsrom när den blivit processad. Romen färgas ofta röd med azofärger, för att den ska likna löjrom, eller svart för att den ska likna störkaviar.

Vilken fiskrom är godast?

Kalixlöjrom sägs ofta vara den godaste rommen och den har en mild och läcker smak av hav och sälta. Romen är dessutom en av Sveriges tre ursprungsskyddade livsmedel, och kommer från fisken siklöja. Priset var kalixlöjrom är omkring 1200-2000 kr/kg, men det går ofta att köpa amerikansk löjrom för en något billigare peng. 

Den dyraste romen som går att köpa är “rysk kaviar”, svart kaviar eller störkaviar och den har ett cirkapris på omkring 12 000-40 000 kr/kg. Rommen förknippas med mycket lyx, och kan beskrivas som mjuk och len med en smak av hav och sälta. Numera är den vilda stören rödlistad, men det finns rom att köpa från odlad stör. 

1 kommentar

  1. Jag har endast ätit rysk kaviar en gång och det var en upplevelse. Torskrom och vanlig löjrom är såklart klassiker hemma vid jul och midsommar.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *