Varukorg

Inga varor i varukorgen

Vilka alger kan man äta? (7 goda alger)

nori
En bild på algen Nori som används för sushirullar och de klassiska maki.

I många asiatiska länder så är alger och tång en vanlig födokälla, och något som används mycket i matlagningen. Det är inte alls lika populärt att äta tång och alger i Sverige, även om det börjar bli allt vanligare. Det finns många olika typer av alger och tång, men alla är inte ätbara.

I denna artikeln går vi igenom flera olika typer av tång och alger som är säkra att äta. De är också väldigt goda att äta, och de är alla rika på vitaminer och mineraler.

1. Nori

Nori är en typ av tång, och du har säkert ätit denna tången tidigare. Nori är det som används för sushirullar och de klassiska maki. Det är också vanligt att algen torkas och säljs som tångflingor.

Smaken kan beskrivas som mild, lätt salt smak och en fast konsistens. Nori är rik på mineraler och vitaminer.

2. Wakame

Wakame är en annan brunalg som är vanlig i det japanska köket. Wakame används ofta i soppor, och den hittas bland annat i den kända misosoppan. Algen passar även väldigt bra sallader och till kött och fisk.

Smaken kan beskrivas som salt och lätt söt.

Wakame är en bra källa till jod, kalcium, magnesium, järn och flera vitaminer.

3. Mekabu

Mekabu är skotten, eller rötterna längst ner av wakame-tången. Den är långa gröna/bruna rötter med en liten vit lök i slutet.

Mekabu har en lätt söt smak och har vanligtvis en krispig konsistens. Den betraktas som extra fin i många delar i Asien och säljs mer som en krydda, snarare än en ingrediens.

4. Hijiki

Hijiki är en typ av tång som är vanlig i det japanska och koreanska köket. Tången används ofta i sallader, soppor och är en del av den japanska husmanskosten.

Smaken kan beskrivas som lätt söt med en fast konsistens. Hijiki är en bra källa till jod, kalcium, järn och vitamin A och C.

Livsmedelsverket och flera andra länder varnar dock från att äta större mängder av algen, eftersom den innehåller små mängder arsenik som är mycket giftigt.

5. Karragenalg

Carrageenalger är en typ av röd tång som ofta används som förtjockningsmedel eller emulgeringsmedel i livsmedel. Algen används ofta i mejeriprodukter, t.ex. mjölk och yoghurt, samt i vissa glassar och sojamjölk.

Smaken är neutral och konsistensen kan vara antingen fast eller geléaktig.

Algen går att hitta på många platser längs Atlantkusterna.

6. Kombu

Kombu är en typ av snabbväxande brunalg som är mycket populär i Japan. Den används för många buljonger och grytor, men brukar även vara en ingrediens i flera olika salter.

Det är en väldigt lång alg och ett annat namn för algen är kelp som du säkert har hört sedan tidigare.

7. Sockertång

Sockertång är en typ av brunalger som finns i kallare vatten, och däribland Sverige. Algen används ofta i soppor och grytor samt i sallader.

Algen hittas också i lite mer udda produkter såsom Tonic Hav, vilket är en tonic gjord på sockertång och sjöpungar.

Algen innehåller sockeralkoholen mannitol, vilket bidrar till bladtångens söta smak, och därav också namnet sockertång.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *